Home
Nieuws
Kinkelutenbal
Kinkelutenbal 2017
Wat is het Kinkelutenbal?
Geschiedenis
Data Kinkelutenbal
Kaartverkoop
Blai op de May
Foto`s
Leden
Nostalgie
Gastenboek
Contact
 
 
 
De Blaoskaffers
De Mayeners
`t Mays Kabaol
 

Wat is het Kinkelutenbal?

"Waar praten we dan over?"

Een opwarmbal voor Carnaval met variëteit aan muziek en sferen!!!

Het Kinkelutenbal is na bijna 40 jaar een begrip in Made en omstreken! Is het cultureel, educatief of creatief? Ja, alles van dat! Vraag het aan jong en oud die er ooit eerder waren en er nog komen. Het zet je aan tot creativiteit en dus is het ook onderwijzend! Veel dweilbands vierden hun hoogtepunt op dit bal. Jongeren werden enthousiast en begonnen zelf een dweilband. Dat betekent het hele jaar bezig zijn met instrumenten en oefenen in muziek! Nergens in de omtrek is er een `opwarmbal` (een week voor carnaval), dat zoveel aan verschillende creaties voortbrengt. De carnavalsvierder heeft er vaak vele dagen aan gewerkt! Niet per se alleen het mooie, maar vooral het carnavaleske, zal de boventoon voeren bij het individu of de groep. De creativiteit komt ook duidelijk naar voren in de versiering van de diverse zalen. Elke zaal heeft een eigen kleur en identiteit.

De verscheidenheid aan muziek werkt aanstekelijk op jong en oud! Voor elke leeftijd is er wel wat wils. Naast de talrijke dweilbands uit Made en de verre omtrek waren er in het recente verleden, doedelzakspelers , Nikkelen Nelissen, accordeonisten, draaiorgels, bekende Zuid-Amerikaanse Steelbands en Haagse volkszangers maar ook altijd wel weer een verrassing. Vaak een onaangekondigd optreden van een zanger of band met een hoog BN-gehalte. Zo stonden enkele jaren geleden ineens Ben Cramer en Lucky Lips op het podium en liet men zien dat carnaval en Ben uitstekend samen gingen. Ook was de toen nog minder bekende Xander de Buisonjé met zijn groep Volumia al een keer te gast. Zelfs de smartlapliefhebber kon zijn vreugdetraantje wegpikken met Jacques Herb. En ook recentere bekendheden als Chipz en de Gebroeders Ko stonden bij ons op de bühne. Daar hebben ook vele regionale bands Glance , Kaas en Flat Out hun eerste stappen op onze podia gezet.

Bijzondere bezoekers waren er ook, vaak `onopvallend opvallend aanwezig`, zoals onder andere de Madese pastor in carnavalskledij, bezochten het bal. De pastor, omdat het van oorsprong een katholiek feest is, maar ook omdat er al diverse keren een koord van ballonnen, als een soort navelstreng, het feestelijk versierde Hotel de Korenbeurs verbond met het topje van zijn kerk. Ook de burgervader was een regelmatige onopvallende bezoeker. Omroep Brabant en diverse andere media deden, al dan niet live, verslag van het bal, de muziek of de fraai uitgedoste bezoeker.

Vooral veel jongeren wisten en weten telkens de weg naar het bal te vinden. Een mixture van jong en oud maakt het bal uniek. In de diverse zalen, die als een carré met elkaar verbonden zijn, zoeken ze hun stekkie bij de muziek, waar hij of zij zich bij thuis voelen. Zingend en hossend kan men van de ene naar de andere zaal een rondje maken. Men hoort dan ook vaak op dit Kinkelutenbal het uit de schaatssport gepikte gezegde: "Even een rondje van 32 maken!" Onderweg genietend van telkens weer andere muziek, bar en versiering. De jongeren die de weg naar het Kinkelutenbal vinden, zijn veelal vooraf gegaan door hun ouders. In meer gevallen zijn de ouders er nog steeds bij. Men voelt het niet als een bezwaar dat beide generaties door elkaar lopen, in tegendeel het geeft een extra dimensie aan de feestvreugde!

 
 

 

 

Foto`s Blai op ...

15 02 16

Lees verder

Winnaars best v...

04 02 16

Lees verder

Foto`s Jordy v/...

04 02 16

Lees verder

Vanavond Kinkel...

30 01 16

Lees verder

Nog maar een pa...

26 01 16

Lees verder
 
Nieuwsarchief
 
Kinkeluut login
Login